Wesele Twoich Marzeń

Torty weselne, na jaki się zdecydować

Opublikowano dnia 13 Grudzień 2012

Podczas organizacji ślubu i wesela wiele spraw trzeba odpowiednio zaplanować w czasie, podjąć wiele decyzji. Ważną sprawą, w dużej mierze decydującą o sukcesie wesela, jest odpowiednie menu weselne. Nie wolno także zapomnieć o torcie weselnym, to on jest uroczyście podawany o północy, czasem przy blasku świec, czasem przy zimnych ogniach. Zawsze jest to podniosła chwila, to para młoda gościom kroi i podaje kawałki tortu. Tort weselny jest także tą atrakcją, która podlega mocnej ocenie, bierze się pod uwagę zarówno wygląd jak i smak. Na co więc postawić?

Torty weselne i zaprzyjaźniona cukiernia

Tort weselny powinien wyglądem się wyróżniać, akcentować niecodzienne wydarzenie jakim jest wesele. Obecnie ilość pomysłów na torty weselne jest ogromna. Wszystko zależy na jaką liczbę gości ma być on przygotowany. Narzeczeni naprawdę mają w czym wybierać, nim podejmą ostateczną decyzję i złożą zamówienie, dobrze jest odwiedzić kilka cukierni, zobaczyć co która oferuje, jakie są różnice cenowe, a także jakie trendy aktualnie obowiązują. Bo i ta dziedzina nie jest obojętna na wpływy mody.

Dobrze jest zdać się na doświadczenie i pomysły cukierni, która jest nam znana, do której mamy zaufanie, po której mniej więcej wiemy czego można się spodziewać. Jeśli organizujemy ślub poza miejscem zamieszkania i nie mamy wiedzy, która z cukierni jaką ma renomę, warto skorzystać z opcji, jaka w Polsce dostępna jest od niedawna. To rozwiązanie od lat praktykowane jest w Stanach Zjednoczonych, gdzie organizacja wesela jest całym przedsięwzięciem i każdą decyzję, każde rozwiązanie się odpowiednio celebruje. Warto umówić się na kosztowanie i oglądanie tortów weselnych. Jest to jednak rozwiązanie, które szybciej uda nam się wcielić w życie w dużych miastach niż na prowincji.

Torty weselne – duet wyglądu i smaku

Tort weselny nie tylko musi odpowiednio wyglądać, ale powinien także smakować. Dlatego tak ważne jest, by zamówić go w sprawdzonej cukierni. Cały czas największym powodzeniem cieszą się piętrowe torty weselne. Jest to rozwiązanie stosowane przy weselach na co najmniej kilkadziesiąt osób. Ilość pięter dopasowana jest to ilości gości. Dla każdego trzeba przygotować po kawałku. Tort weselny obecnie jest dziełem sztuki samym w sobie. Lukrowe czy marcepanowe ozdoby, ciekawe akcenty kolorystyczne, dołączone figurki, okolicznościowe napisy, wszystko to czyni tort wyjątkowym.

Nie warto w temacie tortu weselnego stawiać na ekstrawagancję i przesadną oryginalność. W tym temacie lepiej nie eksperymentować, tylko zdać się na sprawdzone rozwiązania. Chodzi przede wszystkim i smak tortu, zastosowane dodatki, dominację jednego składnika, na przykład czekolady. Tort weselny nie powinien być za słodki, nie powinien odbierać gościom ochoty na dalsze jedzenie. Powinien zawierać w sobie coś, co nada mu pewnej lekkości, jak na przykład biszkopt.